Meest gestelde vragen

Wat is het verschil tussen koemelkeiwitallergie en lactose-intolerantie?

Een koemelkeiwit-allergie is een allergie voor het eiwit in melk. Koemelkeiwit-allergie komt vooral voor bij baby’s en veroorzaakt o.a. eczeem. Lactose-intolerantie is het moeilijk kunnen afbreken van lactose, de melksuiker in melk omdat het enzym lactase ontbreekt of niet voldoende aanwezig is in de darmen.

 

Ik kan wel tegen zure melkproducten, hoe komt dit?

Yoghurt en andere zure melkproducten bevatten bacteriën die het enzym lactase produceren. Hierdoor is een gedeelte van de lactose uit de yoghurt al ‘verteerd’ en is het lactose gehalte iets lager dan in melk. Zure melkproducten bevatten dus minder lactose.

 

Bevat Nederlandse kaas lactose?

Nee, de Nederlandse (harde) kaas bevat géén lactose en kun je dus eten als je last hebt van lactose-intolerantie.

 

Wat is verborgen lactose?

Veel fabrikanten gebruiken melk, melkpoeder of melkbestanddelen uit melk in hun producten. Lactose die op deze manier in een product terecht komt noemt men ‘verborgen lactose’. Op de verpakking staat dit vermeld in de ingrediëntenlijst, vaak aangeduid als weipoeder of droge melkbestanddelen. Producten waar verborgen lactose in voorkomt, zijn bijvoorbeeld kant-en-klare soepen en sauzen.

 

Wat is een waterstofademtest?

Een waterstofademtest is een test om vast te stellen of men lactose-intolerant is. Deze test wordt uitgevoerd in het ziekenhuis onder begeleiding van een specialist. Bij deze test wordt de hoeveelheid waterstof in de uitademingslucht bepaald voor en gedurende 3 uur na toediening van een bepaalde hoeveelheid lactose. Neemt de hoeveelheid waterstof in de uitademingslucht duidelijk toe dan wordt de lactose niet goed verteerd en is er sprake van lactose-intolerantie. De productie van waterstof komt voort uit de afbraak van lactose door vergisting door bacteriën in plaats van afbraak van lactose door het enzym lactase.

 

Bij welke voedingsmiddelen kan KeruTabs gebruikt worden?

KeruTabs kan bij alle lactose-bevattende producten gebruikt worden, zoals:

  • karnemelk, yoghurtdranken, fruitzuiveldranken en andere zure zuivelproducten; 
  • vla, pudding, kwark, kefir, mousse, bavarois; 
  • milkshake, ijs bereid met melk of room, (slag)room, zure room en crème fraiche; 
  • geiten- en schapenkaas, smeltkaas, smeerkaas, cottage cheese, hüttenkäse; 
  • gebonden soepen en sauzen; 
  • chocolade, koekjes, taart en gebak. 

 

Hoe lang werken de KeruTabs tabletten?

De lactase in de tabletten wordt afgebroken in het maag-darmkanaal en is daardoor een beperkte tijd werkzaam. Als je dus op verschillende momenten lactose bevattende producten eet of drinkt, moet je dus iedere keer opnieuw tabletten met lactase innemen.

 

Moet ik KeruTabs voor of na de maaltijd innemen?

Het beste effect heeft het als het lactose bevattende product en de KeruTabs gelijk in het maag-darmkanaal aankomen. Je kunt dan ook KeruTabs het beste vlak voor of tijdens de maaltijd gebruiken.

 

Hoeveel KeruTabs tabletten moet ik per keer innemen?

Aangezien de hoeveelheid lactose, die per maaltijd wordt ingenomen, sterk kan variëren en de mate van lactose-intolerantie per persoon kan wisselen, is hiervoor geen algemeen geldend advies te geven. Op basis van persoonlijke ervaring kan het aantal tabletten per inname vastgesteld worden. Dit kan variëren van 2 tot meerdere tabletten per lactose-bevattende maaltijd of product.

 

Wat is de minimum leeftijd voor het gebruik van KeruTabs?

Het gebruik van KeruTabs is niet leeftijdsgebonden. KeruTabs kan worden gebruikt door kinderen bij wie lactose-intolerantie is vastgesteld en ook zelf de tabletten kunnen innemen. Kinderen mogen de tablet zo nodig wel kapot kauwen in de mond voordat ze deze doorslikken.

 

Kan ik KeruTabs onbeperkt gebruiken?

In principe wel. KeruTabs bevat het natuurlijke enzym lactase en mag regelmatig gebruikt worden.

 

Kun je overgedoseerd worden bij gebruik van KeruTabs?

Nee, het te veel aan lactase wordt in de darmen afgebroken.

 

Wanneer mag ik géén KeruTabs gebruiken?

In het geval van galactosemie kun je geen gebruik maken van KeruTabs, omdat lactose wordt omgezet in o.a. galactose. Als je Diabetes hebt, raadpleeg dan je arts voordat je KeruTabs gaat gebruiken.

 

Mag KeruTabs gebruikt worden tijdens de zwangerschap?

Ja, voor zover bekend kan KeruTabs gebruikt worden tijdens de zwangerschap.

 

Is KeruTabs te gebruiken tijdens het geven van borstvoeding?

KeruTabs komt niet in de borstvoeding terecht. Maar hou er wel rekening mee dat jouw borstvoeding zelf ook lactose bevat. Ben jij of jouw partner vanaf de geboorte lactose-intolerant? Hou er dan rekening mee dat jouw baby deze eigenschap geërfd kan hebben.

 

Kan KeruTabs gebruikt worden bij lactose bevattende geneesmiddelen?

Ja, er zijn geen interacties bekend met geneesmiddelen en deze zijn ook niet te verwachten op basis van de werkzame bestanddelen in KeruTabs.