Om lactose te kunnen verteren heb je het enzym lactase nodig en dat wordt door de dunne darmwand aangemaakt. Als je lichaam niet in staat is om (voldoende) lactase aan te maken kun je lactose moeilijk verteren en is er sprake van lactose-intolerantie.

Voor meer informatie over de symptomen van lactose intolerantie kunt u terecht op de website van:

Raadpleeg altijd eerst een diëtist of huisarts. Zij kunnen bijvoorbeeld met behulp van een waterstofadementest vaststellen of er sprake is van lactose-intolerantie en adviseren hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Het is wellicht goed om te weten dat de tolerantie voor lactose variabel is. We adviseren u tevens advies in te winnen over de rol van lactose in uw voeding wanneer u een bezoek brengt aan een diëtist of huisarts.

Lactose-intolerantie komt vaker voor dan je denkt! 10 tot 20%* van de mensen heeft er last van in Nederland. Er zijn verschillende vormen, afhankelijk van de oorzaak. Lactose-intolerantie is vaak erfelijk bepaald en kan al bij de geboorte aanwezig zijn maar kan ook later ontstaan, ook nog op een volwassen leeftijd. De hoeveelheid lactase die van nature in de darmen aanwezig is, kan namelijk afnemen naar mate je ouder wordt. Deze afname wordt vaker gezien bij personen met een Aziatische of Afrikaanse afkomst.

 

*) United European Gastroenterology Journal 1(3) 151-159

Wat kun je er aan doen?

Lactose vrij eten of in elk geval sterk verminderen. Maar dat valt niet altijd mee omdat lactose in nogal wat producten zit en je deze producten misschien ook nog eens heel lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan een ijsje, melk, een cappuccino of een slagroomtaartje. Met behulp van KeruTabs kun je toch genieten van deze producten. KeruTabs bevat het natuurlijke enzym lactase wat de vertering van lactose bevordert.